Spolupráce = pozitivní recenze? Jak to vidím já...

Včerejší článek na blogu "den je krásný" rozpoutal mnoho diskuzí. Četla jsem všechny komentáře, a tak zjistila, že si všechny slečny myslí, že pokud blogerka dostane nějaký výrobek zadarmo musí o něm hned psát jen a jen pozitiva. Neříkám, že u některých to tak není. Nicméně bych Vám chtěla říct, jak to vidím já.

Možná jste si v pravém sloupci všimli firem, se kterými spolupracují já. Kdyby se mě někdo zeptal, jaké jsou mé nejoblíbenější značky pečující kosmetiky, bez váhání bych odpověděla, že La Roche-Posay a Saloos. A opravdu to není tím, že právě s nimi spolupracuji. Řekla bych, že je to právě naopak - díky tomu, že je mám tak ráda se mi vlastně podařilo spolupráci navázat. Psala jsem totiž recenzi o jejich výrobcích, kterou jsem jim poslala a ani bych nečekala, že mi odpoví, že je můj blog pro ně zajímavý a pošlou mi k testování jejich produkty. Nicméně i před tím, než mi nějaký výrobek poslali, jsem si je kupovala sama, za svoje vlastní peníze a nechala tam ne jednu tisícovku. Myslíte si, že kdyby mi to nevyhovovalo, tak tam utrácím? A píšu o tom jen a jen pozitivně? No samozřejmě, že ne! To, že mám teď nějaký výrobek navíc díky spolupráci, je sice super, nicméně mě neskutečně štve, že si někdo myslí, že chválím jen proto, že jsem to dostala! Tak to opravdu není. Je to jen a jen tím, že tyto značky mám prostě ráda!

Co se týče mých dalších dvou spoluprací - Bioderma a Yves Rocher. Tak Biodermu jsem si domluvila přes reprezentantku jejich firmy, kterou znám osobně a také jsem už vyzkoušela ne jeden výrobek. No a Yves Rocher? Mám pocit, že na tuto značku je všeobecně hodně předsudků. Přiznám se, že jsem je měla i já. Bez toho, abych cokoliv vyzkoušela. Proto mám i tuto spolupráci - abych si udělala vlastní názor na jejich výrobky a teprve potom můžu říct, jestli je značka dobrá nebo ne.

Shrnula bych to tak, že moje spolupráce jsou jen s firmami, které mám ráda. Proto o nich píšu hodně pozitivního, ale i přesto si stojím za tím, že všechno, co napíšu je objektivní a píšu to jen podle mě. Vždyť k čemu by pak blogy byly, kdyby všichni psali jen chválu. Blog je pořád jen forma zábavy a má zpříjemňovat volné chvíle! Předpokládám, že když na něco napíšu kritiku, nikdo mě nezastřelí! ( aspoň doufám :-D )

Další věc - je kritika a kritika. Když se mi něco nelíbí, nenapíšu hned "Je to na ho*no". A je jedno, jestli je to výrobek, který jsem si koupila nebo dostala, ale přece jen to jde napsat slušně, napsat proč mi to nevyhovuje, proč bych to doporučila a proč naopak ne. Někdo jiný to přece může mít zase naopak. Není nic tolik individuálního jako právě kosmetika! Ve svých recenzích se snažím všechno shrnout, napsat pro a proti, jak to vidím já a pak už si snad každý udělá obrázek o daném výrobku sám.

No a poslední věc. Ve včerejším článku v komentářích se objevilo také to, že když něco dostaneme, nazýváme to strašně důležitě "spolupráce". A to bych si měla napsat do nadpisu nad loga firem "Firmy, co mi občas něco pošlou"? To by asi vypadalo poněkud vtipně...

Tak a to je tak nějak všechno, co jsem Vám k tomu chtěla říct. 


Budu ráda za Vaš názory a postřehy :)

Mějte se krásně :)

23 komentářů:

  1. Já s Tebou docela i souhlasím. A docela mi vadí názor, že poslaná věc = pozitivní recenze. To si upřímně nemyslím, přinejmenším já bych to nedělala, a dělat ani nebudu... Když si něco myslím, tak si to zkrátka myslím, a tečka, je jedno, zda mi věc někdo pošle, koupím si ji, nebo ji dostanu darem. Možná je to jen můj případ, ale pochybuju... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím s tebou. Sama s některými značkami spolupracuji, ale nikdy bych neudělala to, že bych napsala pozitivní recenzi jen kvůli tomu. Přijde mi, že bych tak klesla opravdu hluboko a nějakým způsobem bych zklamala sama sebe, protože je to rozhodně pod mou úroveň.

    http://charmed-all.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlas, tyhle předsudky taky nemám ráda. Už jsem kolikrát u nějaké blogerky viděla komentář, že je jasný, že to vychválí, když to dostala zadarmo.
    Já jsem nadšená, že se mi povedlo navázat s někym spolupráci, ale neznamená to přece, že mi najednou vše bude vyhovovat. :D Bud mi výrobek sedí, nebo nesedí a je jedno, zda ho mám zadarmo, nebo jsem si ho koupila.
    Jinak s Yves Rocher také spolupracuji, tu značku mám strašně ráda, i když předsudků na ni je hodně, ale zatim jsem s ní nikdy problém neměla, je mi sympatická.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo :)) Jinak já jsem od YR vyzkoušela jen pár věcí, ale zatím se mi fakt líbí :)

      Vymazat
  4. Hodně lidí si myslí to co jsi zmínila spolupráce = pozitivní recenze, ale snad těm lidem dojde, že ta blogerka všechny neobalamutí a nenapíše, že se jí to líbí a miluje to jenom kvůli tomu, že to dostala zadarmo a JENOM když o něm napíše hezky, tak dostane třeba další atp. ...

    OdpovědětVymazat
  5. Jani, naprosto s tebou souhlasím. Taky mě celkem mrzí, jak to někteří vidí..To, že se rozšířil trend spoluprací, to se prostě stane. Taky mě třeba rozčiluje, když u 20. blogerky vidím recenzi na vůni od Christiny Aguilery, ale co, já bych taky neodmítla, prostě kdo to nechce číst, nemusí. Mrzí mě, že potom si lidi myslí, že vlastně blogy většina lidí píše kvůli věcem zadarmo. Já mám 13 stálých čtenářů a minulý týden mi přišla nabídka na testování jedné lékárenské značky. A co, je to zajímavá příležitost pro mě, tak to přece neodmítnu jen kvůli tomu, že se někomu nelíbí to, že jsem výrobek dostala. A když mi nebude sedět, nebudu přeci psát, jak je super. Já se nepotřebuju nikomu zavděčovat, je to "testování" a ne žádost o kladnou recenzi. Dost mě mrzí, že se na to spousta lidí takhle dívá. Pokud je to produkt, který mi vyhovoval, tak to prostě napíšu, protože to tak je a ne proto, že jsem ho dostala..No, je asi zbytečné tohle řešit, protože každý na to má svůj názor..
    The Huge Lover

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžu se zeptat, nebyla to značka Physiogel?

      Vymazat
    2. Jo tak ti mi psali také, ale paní se už neozvala.. Myslím teď La Roche Posay. Physiogel se mi ale celkem líbil a měla jsem z toho radost, protože bariérový krém velmi hojně užívám, konkrétně 2 DERM Reha special, takže mi to přišlo jako fajn věc. Je na tom něco špatně?:D

      Vymazat
    3. No právě, že Physiogel mi napsal, já odepsala a pak už nic, tak proto se ptám. :D Takže koukám, že pani má nějaký problém s komunikací.

      Vymazat
    4. No, to mě docela vytočilo, protože jsem se celkem těšila a ona se už v prvním mailu vyptávala na různé detaily a pak nic.. Tak nevím, co si o tom myslet:D Třeba má dovolenou:D

      Vymazat
    5. Přesně tak, kosmetika mě taky zaujala. Hned se ptala, jak by spolupráce probíhala, tak jsem jí napsala a a najednou ticho. Už je to přes týden no.

      Vymazat
    6. Kočky mňa takto oslovili z Himalaya Herbals, došli sme až do bodu, kedy mi povedali aby som si vybrala produkty na testovanie, tak som im odpísala čo ma zaujalo a spätný e-mail od nich som nedostala doteraz.. už je to mesiac, pritom o spoluprácu žiadali oni, nie ja, tak neviem čo si o tom myslieť... ;-)

      Vymazat
  6. já si myslím, že spolupráce je fajn (a ani to slovo mi nijak nevadí), čtu ty blogy, kde vím, že i když daná slečna dostala věc na vyzkoušení, tak napíše objektivně své dojmy. stejně tak je jasné, že každému sedí něco úplně jiného. ale na druhou stranu mě štve, když občas u někoho narazím na články, kde někdo dostane na vyzkoušení víc věcí, každou úplně jinou na jiný typ pleti, ale všechny jsou prostě super. jo, třeba jo, ale chtělo by to taky nějak víc rozepsat, dát vyzkoušet víc lidem atd. já sama jsem ještě žádnou nabídku nedostala, až to přijde, tak to přijde a budu psát podle svého svědomí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tak když někdo pochválí 4 různé krémy na rozdílnou pleť, tak to je pak jasné, to se mi taky nelíbí :)

      Vymazat
    2. A urobili to všetky, ktoré skúšali farebné krémiky Garnier.. To som vtedy tiež čumela, že či to myslia vážne, že všetky krémy sú aké super a pritom každý je na iný typ.. Odvtedy už veľa dievčat nesledujem, lebo stratili u mňa svoje dobre meno a moju dôveru k tomu...

      Vymazat
  7. Bohužiaľ, nespolupracujem zatiaľ s nikým, ale podľa mňa na tom nie je nič zlé, keď to robí niekto druhý. Mne to skôr príde ako super vec, že niekoho oslovili a že ja si môžem o tom prečítať. A mám pocit, že niektorí ľudia musia vkuse závidieť tým druhým. Veď to je choré. Však každý jeden má možnosť blogovať a to, že práve s ním nechcú spolupracovať, tak teraz nemusí hneď závidieť druhým. S týmto sa fakt stretávam na každom druhom blogu, kde ľudia len hundrú na to, že niekto dostane niečo zadarmo. To netreba asi ani vnímať... Tiež sme len ľudia a sama si neviem predstaviť, že by som si za mesiac kúpila nehorázne množstvo kvalitných výrobkov a potom ich recenzovala...Kašli na nich ;)
    tajdza.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  8. Úplný souhlas. Je pravda, že u spolupráce nenapíšu jen "je to super a musíte to mít" ani "je to na nic, nekupujte to". Naopak se snažím popsat vše naprosto přesně tak jak to je. Např. když se mi nelíbí výdrž, napíšu že je podprůměrná, jak dlouho produkt vydrží (vůně, barva, slévání stínů).. No prostě sama se snažím vždycky psát objektivně a ne že bych třeba takovou věc zatajila. A i přesto se mnou značky dále spolupracují, protože aby našly bloggerku která jim bude dělat jen slepou reklamu, musely by podle mě hledat mezi těma dost zoufalýma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak jsem se přidala i ke čtenářům a těším se na další povedené články :)
      Nicca,
      http://www.fashionpicnicblog.blogspot.cz/

      Vymazat
  9. Jsem moc ráda, že jsi napsala tento článek. Taky jsem pročítala komentáře u výše zmiňovaného příspěvku a občas jsem se divila. Slečny si opravdu myslí, že když dostaneme výrobek, musíme napsat kladnou recenzi, ale k čemu by pak blog byl? Moc se mi líbí tvůj názor na celou věc a souhlasím. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ani já nevidím nic špatného na tom, když blogerka přijímá nabídky od firem a naváže třeba s někým i dlouhodobější spolupráci. Pokud si umí vybrat a nekývne na každou kravinu a nepíše pozitivní článek jen pro získání dalších výrobků zdarma (což se mimochodem dá poznat) tak proč ne. Člověk by byl i sám proti sobě, zvláště, pokud chtěl danou věc vyzkoušet a nebo pokud například danou značku má rád.
    Just be yourself by Petra

    OdpovědětVymazat
  11. Já bych tohle moc neřešila, protože bych se jinak takhle při večeru mohla akorát nasrat (par don). Někdy to můžeme probrat soukromě :)

    OdpovědětVymazat
  12. Já znám dokonce blogerky, které samy píší firmám a doslova je nutní a vydírají, aby jim dané produkty poslaly. Je mi z toho špatně, dokonce pak i napadjí firmy, co jim to poslaly atd.. Škoda jen, že to ví o nich málo lidí...

    OdpovědětVymazat

Děkuju za každý komentář. Mám z nich radost ♥